Proje, başlangıç ve bitiş tarihleri belli olan, belli bir organizasyon dahilinde yalnızca tek bir soruna yönelik çalışılan süreçler bütünüdür. Bir projenin amacı, fayda sağlamak (katma değer üretmek), maliyet etkin bir süreç yönetmek ve takvim içerisinde planlanan aktiviteleri tamamlamaktır. Başarılı bir projenin en temel özelliği, iyi bir planlama sürecinin ardından mükemmel icra, optimum maliyet ve kontrolle sonuçlandırılmasıdır.
Proje yönetimi ise proje faaliyetlerinin proje hedeflerine ulaşmak için planlanması, çizelgelenmesi ve kontrolüdür. Bu faaliyetler gerçekleştirilirken performans, maliyet , zaman sınırlamaları içinde kalmak ve proje büyüklüğünün kabul edilebilir sınırlar içerisinde tutulması zorunlulukları vardır.
PMBOK®’a göre proje yönetiminde on adet bilgi alanı mevcuttur. Bunlar, proje entegrasyon yönetimi, proje kapsam yönetimi, proje zaman yönetimi, proje maliyet yönetimi, proje kalite yönetimi, proje insan kaynakları yönetimi, proje iletişim yönetimi, proje risk yönetimi, proje tedarik yönetimi ve proje paydaş yönetimidir. Bu bilgi alanları, projenin başarıya ulaşması için gereken bilgiyi temin ederken, hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığının analiz edilmesine yardımcı olur.
Proje entegrasyon yönetimi süreçlerinin en önemli iki çıktısı, proje başlatma belgesi (project charter) ve proje yönetim planıdır (project management plan). Proje başlatma belgesi, projenin oluşmasına resmi olarak onay veren ve organizasyonel kaynakları proje aktivitelerine proje atamak için proje yoneticisine yetki sağlayan bir dokümandır. Proje yönetim planı ise, projenin nasıl yürütüleceğini, izleneceğini, kontrol edileceğini ve kapatılacağını belirler. Bu amaçla 5N1K sorularına cevap verir.
Proje entegrasyon yönetimi, en önemli bilgi alanıdır. Proje yöneticisinin en önemli görevi, iyi bir entegratör (integrator) olmaktır çünkü proje yönetim süreçlerinin birbiri ile entegre çalışmalsından sorumludur. Bu da proje entegrasyon yönetimi süreçleri ile sağlanır.